PIECHURY SPRZĄTAJĄ ZIEMIĘ

14 kwietnia 2019

W tym roku Światowy Dzień Ziemi przypada w święta ( 22.04.2019 r.), więc zdecydowano, aby zabrać się za sprzątanie w okresie przedświątecznym.

O godzinie 11.00 w sobotę 13 kwietnia przed miejskim basenem zebrała się blisko 20-osobowa grupa „Piechurów” i sympatyków o ponad 50-letniej rozpiętości wiekowej. Bez względu na wiek wszyscy z jednakowym zapałem chwycili za kolorowe worki, by po krótkiej naradzie ruszyć w kierunku mostu, w którego okolicach zwykle można natrafić na zwały wszelkiej maści śmieci.

Spotkała nas niespodzianka – nie było tak źle. Już zaczęliśmy wierzyć w poprawę nastawienia do ekologii mieszkańców Żagania, gdy odkryliśmy kilka worków po drugiej stronie rzeki. Ktoś już nas w tym roku wyprzedził. I bardzo dobrze, że idea sprzątania parku spodobała się innym grupom. Szkoda tylko, że liczba worków się nie zmniejsza.

Wśród mniej spodziewanego „badziewia” znalazły się: sporej wielkości materac z gąbki, pudła od telewizorów, opona, jakieś części maszyn i urządzeń, które ktoś postanowił porzucić w malowniczym miejscu nad Bobrem.

Wytaszczyliśmy z zarośli kilkanaście worków śmieci. Większa część trasy Nordic Walking została oczyszczona. Przyjemniej będzie spacerować i podziwiać wiosnę.

Oby jak najdłużej cieszyły oko zielona trawa, kolorowe kwiaty a nie porzucone w nich śmieci.

Dziękujemy wszystkim za udział w akcji sprzątania a do mieszkańców apelujemy o zachowanie czystości w naszym wspólnym pięknym parku.

• Powiększ zdjęcie