Relacje z XXV Jubileuszowych Spotkań z Piosenką Turystyczną i Żeglarską

23 czerwca 2019

Relacje z XXV Jubileuszowych Spotkań z Piosenką Turystyczną i Żeglarską

W sobotnie popołudnie 22 czerwca podzamcze Żagańskiego Pałacu Książęcego rozbrzmiewało turystyczno-żeglarskimi szlagierami. W konkursie wystąpili wykonawcy w różnym wieku,  tworząc zespoły międzypokoleniowe. Młoda skrzypaczka towarzyszyła dobrze nam znanemu śpiewakowi, który tym razem wykonał m.in. utwór autorski sławiący uroki współpracy z kajakarzami ze Szronu. Kolejna grupa to ojciec z córką wystrojoną uroczo na ludową nutę. Młodzieńcy z PTTK Pancerniacy wystąpili z debiutanckim programem słowno-muzycznym. Nie zabrakło również solistów, w tym stałych bywalców, jak Leszek i Jaś. Pojawili się również nowi interesujący wykonawcy a warto było stanąć w szranki konkursu, gdyż przewidziano cenne nagrody.

Pogoda dopisała, więc muzyczną polanę odwiedzali licznie mieszkańcy Żagania i okolic, a i przybyło się sporo gości z innych regionów Polski. Były całe rodziny z dziećmi, starsze osoby m.in. z Uniwersytetu Trzeciego Wieku, młodzież. Osoby  niepełnosprawne skorzystały z faktu, iż wydarzenie zorganizowano w miejscu bez barier architektonicznych.

Prowadzący przypomnieli historię spotkań, dziękując wszystkim, którzy w ciągu tych 25 spotkań przyczyni się do ich organizacji, a byli wśród nich m.in. Zbyszek Kowal „Maluśki”, Andrzej Morzyc, Jacek Nowakowski, Wiesiek Bąkowski, Mariola Hrycej, Rysiu Dyrkacz i wielu innych aktywnie wspierających organizację konkursów.

Na początku Paweł Orkisz koncertowo otworzył spotkania zachęcając widownię do wspólnych śpiewów. Były turystyczne hity, ale i pieśni Bułata Okudżawy, autorska piosenka oraz pełna improwizacja z nawiązaniem do piękna zabytków Żagania i pląsających pod sceną mieszkańców.

Kilkakrotnie wymieniono również sponsorów, w tym marszałka, lokalne firmy, miasto i powiat – bez nich nie można by było osiągnąć takiego wysokiego poziomu przeglądu piosenek.

Jury pod przewodnictwem Pawła Orkisza oceniło artystów i zadecydowało o następujących nagrodach i wyróżnieniach:

I KATEGORIA

I nagroda Burmistrza Żagania: Tomasz Motyka za utwór Bieszczadzka noc

II miejsce: Jerzy Stachurski

III miejsce: Janusz „Cybul” Skwira

II KATEGORIA

I miejsce – nagroda Burmistrza Żagania: GA’ cki BAND

II miejsce – duet KiJ

III miejsce – Zespół Maja za utwór „ Na kajaki”

WYRÓŻNIENIA

Jan Berenda – za zamiłowanie do piosenki turystycznej

Wataha – za oryginalność i widowisko słowno-muzyczne

Wystąpiły również gwiazdy: solista – Grzegorz Tyszkiewicz ze swoim silnym głosem, któremu udało się wywołać szelesty na widowni przez wprowadzenie magicznego „trzydzieści trzy”, porwać zebranych do wspólnego śpiewu.

Po ogłoszeniu wyników, złożeniu podziękowań zasłużonym dla Spotkań nadszedł czas na koncert nocny grupy Zagrali i Poszli znanej turystom głównie z Giełdy Pod ponurą małpą w Szklarskiej Porębie.

Duże podziękowania należą się Wandzie Winczaruk, która wzięła na siebie przewodnictwo tegorocznego Komitetu Organizacyjnego spotkań i zrobiła to znakomicie.

Polecamy zapoznać się z serwisem fotograficznym ze Spotkań w wykonaniu Jana Mazura

Kolejne spotkania już za rok.